Het gebied is ideaal voor rustzoekers, wandelaars, joggers en fietsers. ‘Les Platanes’ biedt uitzicht op Mont Ventoux (naar de voet is het een half uur rijden)! Het domein ligt in het wijngebied Côte du Rhône met o.a. Chateauneuf-du-Pape. Bij vele chateaux kunt u wijn proeven en kopen. 

Wij bezoeken zelf het liefst de kleine dorpjes in de buurt, waar ook prachtige wandelingen kunnen gemaakt worden. Het massatoerisme is hier (gelukkig) nog niet doorgedrongen. Dus authentieke marktjes, schilderachtige dorpjes, (h)eerlijke restaurantjes en rustige schaduwrijke terrasjes zijn er in  overvloed. Cultuur en de geneugten van de stad vindt u in bv. Avignon (pauselijk paleis), Orange en Vaison-la-Romaine (romeins amphitheater), Arles (van Gogh) en Aix-en-Provence.

Voor de kinderen zijn er leuke uitstapjes: krokodillenboerderij, klimbos, gierenrots, waterwandeling in de rivier ‘Toulourenc’, kanovaren op de Ardêche, .. Hieronder staat een greep van activiteiten vermeld die leuk zijn om met kinderen te doen. Het is bedoeld om jullie een indruk te geven van het aanbod, het is dan ook zeker niet compleet. In het huis ligt een grote map met uitgebreide beschrijvingen van deze en nog veel meer uitstapjes die je zou kunnen maken.

- De Krokodillen Boerderij in Pierrelatte (30 min, 3-14 jr)

‘La ferme aux crocodiles’ in Pierrelatte is een grote 'kas' van 8000 m2 waarin meer dan 400 krokodillen in alle vrijheid leven. Het is een perfect uitstapje voor als het eens wat slechter weer is want in de kas is het altijd tropisch warm. Er zijn niet alleen verschillende krokodillen, zoals de Nijlkrokodil, de Missisippi-krokodil, alligators en snavelkrokodillen maar ook andere grote reptielen zoals schildpadden, slangen en reuzenhagedissen. Heel leuk is dat ze ook baby krokodillen hebben... Er is een leuk parcours met vragen voor de kinderen.

- De Gieren Rots in Rémuzat (30 min, 4-14 jr)

Vanuit de Gorges de St May (op zichzelf een bezoekje waard) neem je  een prachtig bergweggetje naar een parkeerplaats. Nu nog 15 minuutjes lopen naar de top, waar je de enorme gieren op slechts enkele meters afstand omhoog ziet cirkelen op de thermiek. Er is ook een wandeling naar boven van zo'n 2 uur maar dan moeten de kinderen wel wat ouder zijn. Terugrijden via de Col de Valouse door de groene bergen van de Drôme Provençal is een echte aanrader.

- Kanovaren op de Ardêche (60 min, v.a. 6 jaar)

Op een uurtje rijden ligt het plaatsje Pont d'Arc, aan de rivier de Ardêche, bekend van de prachtige Gorges. Het is indrukwekkend om dit prachtige natuurwonder vanaf het water te zien; steile rotswanden die uit de rivier omhoog rijzen, picknicken op één van de vele eilandjes, stroomversnellingen,... Kinderen moeten kunnen zwemmen en ook in het voorjaar heb je goede zonnecrème nodig! Vergeet niet te reserveren want dit is een erg gewild uitstapje.

- Raften op de Drôme (60 min, v.a. 6 jr)

Zo'n 40 km ten noorden van Les Platanes ligt de vallei van de rivier de Drôme, een veelal rustig stromende brede rivier. Je kan kanovaren of raften. Vooral dat laatste is erg leuk voor gezinnen met nog jonge kinderen omdat je met z'n allen in één boot zit. Het spreekt voor zich dat de kinderen moeten kunnen zwemmen. Vergeet de picknick niet en reserveren is verstandig,  https://www.evalocation.com/nl/.

- Spelen in de fontein (10 min, alle leeftijden)

Op het grote plein voor het gemeentehuis van Valréas is er een waterfeest voor de warme dagen. De in het plein verzonken fonteintjes spuiten om-en-om water omhoog, het blijft dus raden waar het water omhoog komt. Als je het fout hebt moet je rennen om lekker af te koelen 😊. Op de achtergrond is er het prachtige historische gemeentehuis van Valréas en op het plein zijn terrassen waar men ijsjes kan krijgen.

- La nuit de petit St Jean

Elk jaar wordt er een jongetje van 5 à 6 jaar uitgekozen om voor één jaar 'Le petit Saint Jean' te zijn. Het verhaal gaat dat Le petit Saint Jean de stad Valréas beschermt. Elk jaar op 23 juni wordt deze beschermende kracht overgedragen aan de nieuwe petit Saint Jean. Omwille van deze gelegenheid is er ‘s avonds een grote optocht met fakkels, trommels, trompetten en meer dan 400 figuranten in middeleeuwse kostuums. De optocht gaat langs historische monumenten van Valréas en begint in de prachtig sobere romaanse kerk (L'église de Notre Dame de Nazareth). Het is een enorm spektakel.

- Speeltuin in Valréas (10 min, 2-8 jr)

Op Les Platanes hebben we kleine speeltuintjes, maar voor wie iets meer avontuur wil of als je er gewoon even 'uit' wil, is er in Valréas (2 km) een leuke speeltuin (Jardin des Pieds de Vaurias), met klimrekken, draaimolens, wippen, glijbanen enzovoort.

- Riviertjes (v.a. 15 min)

Voor wie van spelen en dammetjes bouwen houdt, zijn er mooie (en veilige) locaties in de kleine riviertjes in de omgeving. Hier kan je heerlijk rustig zonnen (of juist in de schaduw zitten), een boek lezen of alvast samen de picknick voorbereiden.

Ook heel leuk is een wandeling in de canyon-achtige rivier de Toulourenc. Dit is een wandeling van anderhalf uur waarbij je tussen de rotswanden door het water loopt. De natuur is prachtig, de wandeling soms best spannend. Op de terugweg is er alle gelegenheid voor een leuke lunch op zonovergoten terrasjes in Faucon, Pierrelonge, Nyons, etc. Waterschoenen of oude sportschoenen zijn een must.

- Zwemparadijs met superglijbanen (20 min, 4-14 jr)

Op 20 min afstand ligt Camping Le Sagittaire met een spectaculair zwembad met enorme glijbanen. Het is er druk want er zijn zowel gasten van de camping als gasten van buiten. Denk eraan dat je hier alléén met nauw aansluitende zwembroeken mag zwemmen.   https://www.le-sagittaire.com/public.html

- Klim- en Klouter bos in Marsanne (45 min, v.a. 6 jr)

Er is een groot klimbos in de buurt van Domaine Les Platanes. Hier kunnen kinderen hun fysieke en volwassenen hun psychologische grenzen verkennen. Tussen de takken en bladeren van de bomen zijn er op verschillende hoogtes, touwbruggen, ladders, evenwichtsbalken, slingertouwen met 'Tarzan' netten, etc.  Er zijn meerdere parcours uitgezet, te vergelijken met de groene, blauwe, rode en zwarte pistes bij het skiën; dus voor alle leeftijden een gepast parcours. Een heerlijk schaduwrijk uitstapje dat het altijd goed doet, en niet alleen voor de 'waaghalzen'!  http://www.netconceptplus.fr/robin/

- Karten in Le Teil ( 45 min, v.a. 7 jr)

Karting is vaak een favoriete activiteit bij jongens (en papa's natuurlijk). Eénmaal beloofd kijken ze vaak dagen uit naar het middagje karten met hun vakantievriendjes op het zonnige circuit bij Le Teil / Montelimar. Je rijdt hier natuurlijk buiten en niet in een overdekte zaal zoals in België of Nederland...

- Kastelen (15 min, 3-14 jr)

De rotsachtige bergen en het droge zonnige klimaat van de Provence leveren niet genoeg welvaart op om kastelen te kunnen bouwen, er zijn dus slechts drie kastelen in de directe omgeving. Eén van deze kastelen (Suze-la-Rousse) is in gebruik als Université-du-Vin waar o.a. opleidingen tot sommelier maar ook cursussen over het biologisch telen van druiven worden gegeven. Het mooiste is het kasteel van Grignan met leuke rondleidingen, festivals en veel activiteiten in juli en augustus. Een leuk uitstapje voor een ochtend of middag, temeer omdat Grignan zelf een prachtig gerestaureerd typisch provençaals dorpje is met leuke terrasjes, ateliertjes, winkeltjes en restaurantjes. 

- Klimmuur / Escalade in Taulignan (10 min, 4-74 jr)

‘s Winters kan je klimmen in de klimzaal Altigrimp, die één van de hoogste (20m) in Frankrijk is. In de zomer zijn er in de omgeving meerder sites die voorbereid zijn met beveiligde routes voor de meer ervaren klimmers. Deze sites bevinden zich op de mooiste plekken en bieden spectaculaire uitzichten.

- Dagje aan zee (90 min, alle leeftijden)

Vanaf Valréas is de middellandse zee ten zuiden van Montpellier zo'n anderhalf uur rijden.

- Wandelen met/op ezel (15 min, 4-14 jr)

Dit is een perfecte manier om met de kinderen een (langere) wandeling te maken en te voet de prachtige omgeving te verkennen. Te voet, zie je meer, ruik je meer en leer je meer van de natuur. De ezel draagt alles, inclusief één van de kinderen. Er zijn ezels in de buurt van Taulignan en in de buurt van Venterol, beiden ongeveer 15 minuten met de auto.

- Musea (10 min, 6-14 jr)

Er zijn meerdere kleine musea in de omgeving. De meeste gaan over industrieën en ambachten die de geschiedenis van de streek beïnvloed hebben. Een bezoekje duurt in het algemeen nog geen uur en dan heb je écht alles gezien. Altijd weer leerzaam en interessant en als het weer even tegenzit in ieder geval een leuk verzetje. Zo hebben we ondermeer; het zijdemuseum in Taulignan, het kartonnage & drukkerij museum in Valréas, het olijfoliemuseum in Nyons, een truffelmuseum in St Paul Trois Chateaux, La Maison de la Céramique (pottenbakkers) in Dieulefit en Le Musée du bonbon Haribo (jaja van de snoepjes) in Uzès.